Jaké jsou nejčastější chyby při sjednávání online pojištění a jak se jim vyhnout

Při sjednávání pojištění online se často objevují chyby, které mohou mít vliv na platnost pojištění nebo způsobit jiné komplikace. Zde jsou nejčastější chyby, na které si klienti při online sjednávání pojištění musí dát pozor:

  • Neúplné nebo nesprávné údaje jsou jednou z nejčastějších chyb. Zadáním nesprávných nebo neúplných údajů, jako jsou špatné osobní údaje, chybné údaje o vozidle nebo chyby v kontaktních informacích, může vést k neplatnosti pojištění nebo ke komplikacím při likvidaci škod.

  • Nedostatečné přečtení podmínek. Mnoho lidí nečte důkladně podmínky pojistné smlouvy, což může způsobit nedorozumění ohledně toho, co pojištění pokrývá a jaké jsou výluky. Je důležité věnovat čas čtení všech podmínek, aby se předešlo nepříjemným překvapením. Napadlo Vás například, že některé pojišťovny mají výluku u plnění pro členy rodiny v případě povinného ručení, či odpovědnosti a některé ne?

  • Nesprávný výběr pojistného produktu, kdy klienti často vybírají pojištění jen podle ceny, aniž by zvážili, jaké krytí skutečně potřebují. Levnější pojištění může mít nižší limity plnění nebo méně zahrnutých rizik, což se může ukázat jako nevýhodné v případě pojistné události.

  • Opožděná platba pojistného. Od října 2024 dojde k významné změně v procesu sjednávání povinného ručení online. Nově bude nutné pojistné zaplatit před počátkem platnosti pojištění, což je změna oproti dosavadní praxi, kdy bylo možné pojištění sjednat a zaplatit až dodatečně, například do 14 dnů po sjednání. Pokud klient nezaplatí pojistné včas, pojištění nezačne platit a může být zrušeno, což může vést k pokutám a problémům při provozování vozidla bez platného pojištění.

  • Ignorování rozdílů mezi pojišťovnami. Při sjednávání online se klienti často zaměřují pouze na cenu a neporovnávají dostatečně další aspekty, jako jsou služby, přístup pojišťovny při řešení škod, rychlost vyřízení pojistné události, nebo možnosti připojištění.

  • Neověření platnosti smlouvy. Po dokončení sjednání je důležité ověřit, že pojistná smlouva skutečně vznikla, a že jsou všechny údaje správné. Pokud dojde k chybě v komunikaci nebo technickému problému, může dojít k tomu, že smlouva nevznikne, aniž by o tom klient věděl.

  • Nesprávné určení začátku pojištění. Někteří klienti si při sjednání online omylem nastaví špatné datum počátku pojištění, což může vést k nepojištěným obdobím, během kterých nejsou kryti. Je důležité zkontrolovat, že pojištění začne platit od požadovaného dne.

  • Nesprávné zadání SPZ nebo VIN čísla vozidla může vést k problémům s evidencí pojištění v registrech, což může při kontrole vyvolat dojem, že vozidlo není pojištěno.


Aby se těmto chybám předešlo, je důležité si na sjednávání pojištění online vyhradit dostatek času, všechny údaje pečlivě zkontrolovat a pokud možno se poradit s odborníkem na www.pojisteni.com