Finanční gramotnost z pohledu pojištění gramotnosti

Jak souvisí finanční s pojištěním?

Finanční gramotnost v oboru pojištění znamená, že rozumíte jednotlivým typům pojištění a jejich výhodám a nevýhodám. Závisí i na naší schopnosti si vybrat takové pojištění, které nejlépe odpovídá našim individuálním potřebám a finanční situaci. V tomto případě je to o tom orientovat se ve světě pojistných produktů, jako informovaný spotřebitel.

 

Proč je finanční gramotnost v pojištění důležitá?

V případě ochrany majetku (například automobilu) můžeme při správně nastaveném pojistném produktů ušetřit a předejít dalším ztrátám. Jezdíte služebním automobilem? Pojistěte si náhradní automobil. Vyhnete se pak zbytečným nákladům na půjčovném, a navíc nedojde k výpadku příjmů ze zaměstnání.

Správně zvoleným pojištěním dokážete minimalizovat finanční ztráty. Vyplavila Vám provozovnu voda? Nemusíte kvůli tomu zavírat na dobro. Náklady spojené s likvidací škody uhradí pojišťovna.

Nikdy netušíte, co vás v životě čeká. Máte hypotéku na dům? Nezapomeňte si zvolit správné životní pojištění. Nemusí Vás potkat rovnou to nejhorší. Můžete jen onemocnět a výpadek příjmů je na světě. Pokud nemáte našetřeno, budete ztrátu peněz hůře dohánět.

 

Jak si zlepšit svou finanční gramotnost?

Nastudujte si různé typy pojištění. Můžete číst články třeba zrovna od našich odborníků z Pojisteni.com.

Doporučujeme pojištění porovnávat. Každá pojišťovna nabízí trochu jiné výhody a zároveň i nevýhody.

Konzultovat s odborníky je vždy dobrý nápad. Nebojte se nás zeptat.

Před podepsáním smlouvy si ji dobře prostudujte a seznamte se s všeobecnými podmínkami. Většina pojištění se ale hlavně řídí občanským zákoníkem.

Pojištění nezapomeňte pravidelně aktualizovat.

A nakonec?

Závěrem bychom Vám rádi vysvětlili, že finanční gramotnost v oblasti pojištění je důležitá. Díky znalostem a správným rozhodnutím můžete minimalizovat rizika a ochránit to, co je pro Vás důležité.

 

Finanční gramotnost v oboru pojištění znamená, že rozumíte jednotlivým typům pojištění a jejich výhodám a nevýhodám.