Kybernetická rizika a možnost jejich pojištění

Pojištění kybernetických nebezpečí (také známé jako kybernetické pojištění nebo pojištění proti kybernetickým rizikům) je specializovaný druh pojištění. Chrání společnosti a jednotlivce před finančními ztrátami způsobenými kybernetickými útoky a narušením bezpečnosti dat.

Co pojištění kryje?

Narušení dat

Znamená to, že Vám pojišťovna v případě narušení dat, kdy dojde k neoprávněnému přístupu, zneužití, změně, zničení nebo odcizení citlivých, chráněných nebo důvěrných informací (osobní údaje, finanční informace, zdravotní záznamy, obchodní tajemství…) pokryje náklady na oznámení zákazníkům o narušení dat, forenzní analýzu, sledování kreditních zpráv a právní poplatky spojené s narušením dat.

Ochrana proti kybernetickým útokům

V tomto případě se jedná o pokus o narušení počítačového systému nebo sítě za účelem získání neoprávněného přístupu, způsobení škody nebo krádeže dat.

Pojištění zahrnuje náklady spojené s obnovou systémů po kybernetickém útoku, jako jsou výdaje na obnovu dat, náklady na najmutí odborníků na kybernetickou bezpečnost a obnovu poškozených systémů.

Náklady na přerušení provozu

Kompenzuje ztráty způsobené přerušením provozu v důsledku kybernetického incidentu, což může zahrnovat ušlý zisk a další provozní výdaje.

Ransomware a vyděračské útoky

Ransomware může infikovat počítač několika způsoby, včetně phishingových e-mailů, infikovaných příloh, návštěvy škodlivých webových stránek nebo využitím bezpečnostních děr v softwaru.

Pojištění v tomto případě kryje náklady na vyjednávání s útočníky, platby výkupného (pokud je to legální) a obnovu po útoku ransomwarem.

Odpovědnost za narušení soukromí

Jedná se o právní a finanční odpovědnost, kterou mohou nést organizace nebo jednotlivci, pokud dojde k neoprávněnému přístupu, ztrátě, zneužití nebo zveřejnění osobních a citlivých údajů. Tento druh odpovědnosti může vzniknout v důsledku různých incidentů, jako jsou kybernetické útoky, interní chyby nebo nedodržení bezpečnostních standardů.

Pojištění pokrývá právní náklady a náklady na náhradu škody spojené s žalobami vyplývajícími z úniku osobních údajů nebo porušení předpisů o ochraně dat.

Ochrana proti reputačním škodám

Může jít o úniky nebo krádeže citlivých informací mohou podkopat důvěru zákazníků a obchodních partnerů, nebo i o negativní zkušenosti zákazníků, které se šíří prostřednictvím recenzí, sociálních médií nebo ústního podání.

Tady pojištění zahrnuje náklady na PR kampaně a komunikaci s veřejností, aby se minimalizovaly reputační škody způsobené kybernetickým incidentem.

Komu doporučujeme pojištění kybernetických nebezpečí?

Firmám všech velikostí, protože velké korporace i malé a střední podniky jsou cílem kybernetických útoků a z tohoto pojištění mohou mít prospěch.

Jednotlivcům, kdy osobní kybernetické pojištění může pokrýt ztráty způsobené kybernetickými útoky na jednotlivce, jako je krádež identity nebo finanční podvody.

Organizacím, které uchovávají citlivé údaje, jsou jimi nemocnice, školy, vládní úřady a další organizace, které spravují citlivé osobní údaje.


I toto pojištění můžete uzavřít u našich profesionálů na www.pojisteni.com.

Kybernetická rizika